Prea repede trecem pe langa lucruri. Blogul acesta este nascut din dorinta de a arunca la loc sigur niste ganduri din trenul care ma duce din loc in loc...Da, imi este frica ca s-ar putea sa uit, iar unele vorbe de demult s-ar putea sa ma ajute sa imi gasesc urmatoarea statie.


7 octombrie 2008

The Blue Kite


A inceput ca un film de propaganda maoista de anii 50...dar treptat realizezi ca este un fir care se tese. O impletitura de oameni simpli, adevarati peste care tavaleste istoria.

La final parca aveam o noua vizune asupra Chinei de azi. O realizare ca suntem incapabili cu ochii occidentali sa intelegem cum istoria s-a impregnat in mintile, obiceiurile si caracterele copiilor celor care au trait experimenele ideologicee comuniste de la mijlocul secolului XX.

Tin sa cred ca Zmeul Albastru a fost personajul principal din film, singurul lucru frumos si luminos care a razbatut din aceasta poezie trista. Poate are multiple semnificatii imaginea lui dar sincer nu cred ca are rost sa cautam explicatii profunde...ramane un sentiment la final ca zmeul acela semnifica ceva aparte, dincolo de mizeria unor oameni care ucid si distrug destine din considerente ideologice.

Pt mine unul, zmeul indeamna la mers pe o pajiste si inaltat...daca se opreste intr-un pom, prefer sa il dau jos, nu sa renunt si sa fac altul asa cum se intampla in film.

So, let's fly our kits!

PS: cred ca e un film care merita sa fie vazut.

Niciun comentariu: